La terra banyada fa ensumar les essències d’una primavera que és a les
portes de convertir-se en realitat. El primer gran xàfec estacional m’agafa per
sorpresa mentre el carrer es converteix en una gorja d’aigua i pedra que
cobreix el pla i les eres d’un blanc tan habitual per als veïns com desconegut
i màgic per a mi. Deu minuts, només. Deu minuts de descàrrega furiosa.
Suficients com per arribar a casa fet un basilisc i calat fins als oïts. Però
quin goig un tant després. Quin goig! I la immensitat, coberta d’un granulat
uniforme que ha tenyit d’esperança i netedat l’atmosfera emboirada dia sí, dia
també, fidel a la bellesa vespertina o matinal. Certament, s’aguditzen els
sentits al llarg d’aquest periple per les inclemències de l’oratge. L’olfacte
percep els sabors d’un sòl fèrtil farcit encara d’aquelles fulles caduques
caigudes en la primavera de l’hivern, empeltrit ara d’una humitat addictiva i
penetrant. I el rierol, que brama i potencia l’atractiu de les sargues
monumentals, de soques arrugades però robustes i fermes; un arbust en un
principi, un arbre imparable a mesura que els nutrients del bosc alimenten el
seu notable creixement i eclipsen, alhora, l’esquelet hivernal dels seus cosins
germans: els xops. Populus nigra en
termes científics, també conegut com a pollancre en algunes contrades del
domini lingüístic català. Dormilec i despullat. De base tan lírica que, de
vegades, es podreix de solitud i alberga com a única i transitòria companyia rogles
de bolets del color de la canella. Comestibles excel·lents. Atemporals en el
sentit que tan sols depenen de la dolça sensació que deixen en el paladar. Ara
marronencs, ara emblanquinats. Sempre bons, els pollancrons, altrament dits
bolets de xop. Els bassals retinguts en la forest creen, mentrestant, el
compost que s’adoba amb els excrements dels animals. Cavalls blancs i lívids
que renillen mentre el pas del caminant avança pel senderi ben a la vora del soroll
d’un vent que ja recula. Aroma que perdura i es reté com el símptoma més nítid
que açò ja s’ha acabat, que ja és hora de plegar. Contrast tèrmic d’una llar
que mai no deixa de crepitar i que escalfa les ànimes amb gust per la flassada,
l’afecte i la clarividència de la son...
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Secretari

- Secretari
- Sagunt, País Valencià
- La gran majoria dels escrits d'aquest blog giraran al voltant del poble en la seua màxima expressió, entre aquell conservador de costums i tradicions i aquell altre disposat a deixar-se dur per les pedres del camí, gent en definitiva tocada i farcida d’experiències múltiples. És un espai de reflexió que naix de la realitat dels nostres carrers i la vitalitat minvada del nostre benvolgut entorn, la Mediterrània, les cases de teules i els esperits més dispars, de la gent honrada, treballadora, submisa, innocent i fins i tot de la cruel; de tots aquells que en algun moment donat de la seua rutina diària han percebut les actituds i els sentiments malsans que el proïsme ens sol vendre per costum: la falsedat i la hipocresia, els autèntics danys d'aquesta terra.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada