
dijous, 24 de desembre del 2009
Dies de nostàlgia

dilluns, 21 de desembre del 2009
Microrelats futbolístics

http://www.youtube.com/watch?v=jRp_V7Ck12s
dissabte, 12 de desembre del 2009
Precisió del terme coentor
No és que siga massa transcendent, fins i tot pot paréixer un pèl còmica, però és una realitat bastant empírica que, per terres valencianes, encara perviu amb gran fortalesa el costum d’engalanar-se i emperifollar-se de dalt a baix els diumenges i els corresponents dies festius, ves per on com si es tractara d’una obligació moral disposada a demostrar el tòpic següent: el barroquisme ens defineix com a poble. Exactament igual que el meninfotisme i altres costums acorralats per una banalitat extrema que, en certa mesura, ajuden a perpetuar la imatge que transmetem de portes enfora, això és, la d’un poble feliç, simpàtic, alegre i obert; allunyat, tot siga dit, de la perspectiva diguem-ne local, o renegada segons els més acèrrims, que veu aquestes tradicions com la màxima expressió del tret distintiu per excel·lència del caràcter valencià, la coentor. Purament i simplement. 
Un exemple de coentor a la processó del corpus de València

dimecres, 9 de desembre del 2009
Amics per la pilota (Sagunt)

dimecres, 2 de desembre del 2009
Guals tradicionals

Fomentant l'ús de la bicicleta...

dimarts, 24 de novembre del 2009
SIN NOTICIAS DE GURB. Eduardo Mendoza

divendres, 20 de novembre del 2009
Vocabulari d'infants


diumenge, 8 de novembre del 2009
Productes valencians: boicot. La millor defensa, un bon atac.

dissabte, 7 de novembre del 2009
Kameni

dijous, 5 de novembre del 2009
MECANOSCRIT DEL SEGON ORIGEN, Manuel de Pedrolo

dilluns, 2 de novembre del 2009
Empelts moderns: el golf

dissabte, 24 d’octubre del 2009
La revolució va de bo!

divendres, 16 d’octubre del 2009
Montes Universales
Una de les evasions tardorals més
clàssiques dels valencians és, sens dubte, aquesta zona d’interior que atén als
noms dels Montes Universales i Alto Tajo, un espai cobert de massa
forestal que es mou a cavall de les províncies de Terol i Guadalajara, entre
les fredes viles d'Albarracín i Molina de Aragón. Contrada pobre i deprimida
des de fa temps immemorials, és avui tot un reducte de pau on la natura es
presenta pura i en sintonia amb el sabor inconfusible de la tardor, una
autèntica primavera de l’hivern: la fragància de les plantes, la música dels
pins, la varietat cromàtica dels arbres, l’harmonia del vent, les nits
estrellades, la molsa humida, els aranyoners a caramull de fruits, les fulles
caduques dels xops, el compassar de l’aigua dels rierols, la brama dels
cérvols, els cabirols, els senglars... Harmonia plena en una terra despoblada
que ofereix al valencià el millor del seu humil rebost: la carn rostida i els
esclata-sangs de les praderes, variats, abundants i fidels a la dita popular: pinatells i rovellons s’amaguen pels racons.
Sempre bons i a punt per a fer-los a la brasa, amb aquesta tonalitat entre
rogenca i carabassa que recorda el rovell de l’ou i que fa canviar alhora el
color de les nostres necessitats depuratives més bàsiques.
dimarts, 6 d’octubre del 2009
Bon provech!!

dimarts, 29 de setembre del 2009
Pont de ferro. A la vora del Xúquer
dilluns, 21 de setembre del 2009
Tirant el rall

dimecres, 16 de setembre del 2009
La importància de deixar les coses per escrit
En aquests temps en què les tradicions d’antany pareixen incorporar-se sense remei al folklorisme més ranci i institucional, no deixa de ser una bona notícia que de tant en tant, en aquest espai de poder simbòlic, també s’infiltren alguns xicotets reductes d’autenticitat capaços de potenciar, i no menysprear, la cultura popular. Sens dubte, la reapertura del trinquet de Borriana, a la Plana Baixa, no deixa de ser una bona notícia. I malgrat que sempre existirà algun aprofitat que intente adjudicar-se el tanto, mai millor dit, com ara l’alcalde de la localitat en qüestió, el delegat d’esports corresponent o l’infame Carlos Fabra (bo, a aquest em pense que li és indiferent), no hi ha prova més fidedigna per comprovar la falsedat d’aquests individus com recórrer a les hemeroteques o al micromón d’adagis i converses que envolten el joc de pilota valenciana. I és que, segurament, el trinquet de Borriana estaria ja enderrocat si, anys enrere, el seu legítim propietari no haguera deixat escrit que el solar que hi ocupa havia de ser destinat, sense cap mena de trampa indigna, a l’esport dels valencians, això és, destinat per al que era i finalment serà en un futur, no res més que un trinquet.
dijous, 10 de setembre del 2009
Un país de mata morta
La notícia m’ha cridat l’atenció, més que res perquè ja m’estranyava a mi que tanta deixadesa i manca d’amor propi no tinguera les seues conseqüències: els valencians tenim la llavor més paupèrrima i esquifida de tot l’estat espanyol, cosa que no vol dir que no la clavem, sinó tot al contrari, que no la fertilitzem. Per una vegada anem per davant dels catalans, encara que no per molt; ells són els segons. D'on no n'hi ha no es pot traure. I és que el frenesí en què vivim i l'oblit dels costums mediterranis: la pau i l'estima pel proïsme; no podia dur-nos a res bo. Ni per descomptat a res plaent. Una vegada més, en definitiva, ens situem on ens mereixem.
dijous, 3 de setembre del 2009
La pilota retorna a Sagunt

http://www.pilotavalenciana.com/index.php?/weblog/extended/un_individual_mes_obert_que_mai/
dilluns, 31 d’agost del 2009
Carrusel

divendres, 28 d’agost del 2009
Indiferència total

divendres, 21 d’agost del 2009
Una experiència fascinant

divendres, 14 d’agost del 2009
Salt 3.0 (II)
No m’agradaria allargar-me massa en un tema del qual ja he parlat en anteriors entrades, però és que les notícies que m’arriben del programa de traducció Salt no deixen de ser preocupants, vergonyoses i, com no, definitòries del no-país que tenim els valencians. Un autèntic espectacle d’incongruències i deixadeses administratives que, sens dubte, fa bona la dita de riure per no plorar. Perquè és molt fort i, a la vegada, molt depriment. Com si no, cal encaixar frases en què s’assegura que Felix Mendelssohn, pianista, prové d’una família d’origen fesol (judío) o que als hospitals es fa capellà (cura) del cordó umbilical. Lamentable, certament lamentable. Però cert, lamentablement cert. Si més no, el que ens mereixem. I per això no diré més. Que cadascú extraga les seues conclusions...

Un director de cine d'origen fesol
dimecres, 12 d’agost del 2009
Partida del dia a dia

dissabte, 8 d’agost del 2009
Les burilles dels catalanoparlants

dimarts, 4 d’agost del 2009
Comarques valencianes: La Marina

dimarts, 28 de juliol del 2009
Brüno

dilluns, 20 de juliol del 2009
Salt 3.0

diumenge, 19 de juliol del 2009
Juliol i el Tour

dijous, 9 de juliol del 2009
Banderes blaves: veritats i mentides

dimecres, 1 de juliol del 2009
El vocabulari que no hem de perdre(II)
Seguint amb la sèrie de termes típicament valencians encetada fa una setmana, i com a mostra de la meua inclinació al populisme i a la recerca incansable de la vostra atenció, us adjunte una altra llista d’expressions tradicionals referides als excessos que durant l’estiu, i durant el que no és estiu també, se solen produir amb l’alcohol i derivats. Són les següents: bufa, carxofa, castanya, ceba, esclafit, esmerla, gat, mona, perolà, pet, pepa, pítima, sèpia, trompa, trufa, xufa... I com que açò de les paraules és quelcom així com els cubates mesclats amb tònica o fanta llima, millor si es combinen també amb verbs o altres substantius, per allò que en solitari poden resultar excessivament potents o mancades de dolçor: dur un pet com una destral, tenir el cap com un perol de grills, pegar-li al mam, pillar una bona xufa, tenir eixides de coet borratxo, portar una carxofa de por, agafar un pet com un cadirer, anar pipat, tort o mamat; anar calent d’orelles; estar torrat, perdre l'oremus, anar a la vela. En definitiva, moltes maneres de dir que, en efecte, l’alcohol escalfa alguna cosa més que el piu. Si més no, també la llengua. Així que si coneixeu algun vocable més per a la llista, ja sabeu. Només cal recordar el crit de guerra que heu llançat alguna vegada mentre us trobaveu immersos en una nit històrica. Vinga, endavant i bon estiu!.

Un senyal de prohibit anar pet

La xufa de València és denominació d'origen!
dissabte, 20 de juny del 2009
El vocabulari que no hem de perdre
Ací va una xicoteta mostra d’expressions clarament pobletanes que el progrés està arraconant en la mísera cambra del folklore i la burla més rància i espanyolista: bacora, bajoca, bandoler, borinot, borrego, brancalà, bufó, cafre, calcomania, caguerada en pinyons, cap de canoa, cap de suro, caparrut, cara de poni amb pallola, cara piu, dàtil, desmaiat, esgarramantes, fartaolles, fartapaelles, fartera, figaflor, figamolla, finolis, garretes, gos mantero, mentida baix d'un plat, monjo constipat, moniato, ninot de fira, ominós, panoli, pardal, pinyol, pixaví, plom, pollí, samaruc, tanoca, taperot, tonto de l’escala, trompellot, tros de soca, xiquet de mata morta... La llista pot seguir. De vosaltres depén.
Una parella de pixavins o finolis
Típica cara de poni amb pallola
divendres, 19 de juny del 2009
No serà un peix pilila?

dimarts, 16 de juny del 2009
Boicot a GQ

divendres, 12 de juny del 2009
Els cinemes paradís

dijous, 4 de juny del 2009
dilluns, 1 de juny del 2009
Tot siga per les bodes

diumenge, 31 de maig del 2009
Dalt de la cadira!!

dimarts, 19 de maig del 2009
Meninfotisme=indiferència

dimarts, 12 de maig del 2009
GÓNZALO ANAYA, converses amb un mestre de mestres. Ed. Tàndem

dilluns, 4 de maig del 2009
Neologismes: el terme frikada
Resulta que passejava jo per la fira del llibre de València quan, de sobte, vaig trobar-me amb una d’aquelles coses que no es poden deixar de comprar perquè són massa per a la carabassa, exactament una baralla temàtica de la pilota valenciana. Tota una joia. Un detall sensacional que incloïa instruccions i maneres d’usar unes cartes a través de les quals un se n’assabenta de la santíssima trinitat del nostre esport, això és l’espai de joc, els colps típics i les seues regles. Però com que no és el meu objectiu lloar aquest tipus d’iniciatives editorials, sinó tot al contrari endinsar-me en un tema més concret, passaré per tant a comentar l’infame vocable amb què alguns van designar la baralla en qüestió, la paraula frikada. Deixant de banda que és un terme torrefacte i terriblement integrat en la nostra cultura gràcies a internet i altres deliris actuals, em preocupa l’alegria amb què molts la fan servir, ja que una frikada tan sols és un gir lingüístic inventat per les modes del present. L’extensió semàntica que se’n fa per designar rareses, certes peces de col·leccionista, objectes de culte o algunes restes del passat, no fa més que demostrar-me que hi ha molts caps incorporats a la deriva global de considerar allò estrany com una cosa freak. I jo crec que van errats. Perquè una merda és una merda, i ningú li canvia el nom.
dimecres, 29 d’abril del 2009
Bolot i rebolot

dimarts, 28 d’abril del 2009
La ceràmica torna al carrer

dissabte, 25 d’abril del 2009
La crisi que no es percep

Subscriure's a:
Missatges (Atom)