dijous, 24 de novembre del 2011

Circ de Nadal

És una tradició quan arriba a Nadal, però no per això deixa de ser també un vestigi, una empremta d’un passat no massa llunyà que continua viva a pesar dels molts perquès que sobrevolen la seua nòmada existència. Tanmateix, els circs, d’igual manera que les fires d’atraccions, encara perviuen. No sense certa polèmica, és cert, però continuen, carregant amb la rèmora que suposa la inseguretat per una banda i la utilització i conseqüent domesticació forçosa dels animals que s’hi utilitzen per una altra. D’un temps ençà han sorgit algunes reeixides alternatives, com és el cas de l’arxiconegut Circ del Sol; però, en essència, la resta, això és, la gran majoria de circs que encara hi vagaregen per ací i per allà, continuen basant-se en paràmetres clàssics i convencionals: jocs de malabars, funambulismes, trapezistes, domadors de lleons, llançadors de ganivets, números de màgia, pallassos... Perquè tot és igual, fins i tot les cançons d’animació per als xiquets, una mena de fòssils musicals amb traces de convertir-se en discutibles objectes de culte. Hola don Pepito. Hola don José... La veritat és que un no s’atreveix a pronosticar quan de temps duraran aquest tipus d’espectacles, aquestes arcaiques formes de vida. En qualsevol cas, no hi ha dubte que són de difícil compatibilitat amb les modes actuals, sempre més uniformes i, per descomptat, més cares: parcs temàtics, centres comercials... Ja se sap però, què és el que passa quan dues forces, en gran mesura homònimes, entren en contacte: sempre ix guanyant la més poderosa, és a dir, aquella que compta amb el suport inqüestionable de les autoritats. I això, per desgràcia, no hi ha qui ho pare.

5 comentaris:

ivaxavi ha dit...

Te n'oblides del 'Gran Fele' i de l'excepcional i meravellós (semble el J.L.Moreno) 'Circ Cric' de Tortell Poltrona. Dues alternatives dignes i innovadores del circ clàssic. El primer no l'he vist, però el segón et trasllada a la fantasia total.

Arnau Boix i Pla ha dit...

¿Vió usté a mi abuela?

Secretari ha dit...

Sí Arnau, en efecte, és un poc patètic, però la cançoneta en qüestió actua com a reclam. Ens haurem de passar, com diu Ivaxavi, a circs una miqueta més moderns com el Gran FEle, per exemple.

XescoArechavala ha dit...

Tigres leones, somos todos unos campeones... Homenatge ja al mestre Torrebruno!

Secretari ha dit...

Va tira Xesco, no me sigues coent.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...