dijous, 16 de setembre del 2010

El rall

Jo crec que en certes zones de València, principalment de València capital, el rall es coneix més per ser el nom d’un restaurant que per identificar el que és en realitat, una eina de pesca que consisteix en una xarxa circular guarnida de ploms en tot el seu perímetre i que està sostinguda pel centre amb una corda. Si atenem la definició exacta del Diccionari Català-Valencià-Balear, de fet, també podem constatar la incerta etimologia de la paraula, del llatí radiu, això és, raig; i alhora una explicació detallada de com es llança i els llocs on es llança: a la mar, als rius o a les sèquies de marjal. Per a aquest costumari, tanmateix, el rall és tot això i molt més, és un art de pesca que encara gosa de certa vitalitat per tota la franja marítima valenciana i que, com tants altres oficis o entreteniments de caire ben popular com ara la pilota, la columbicultura o el tir i arrossegament; també manté una munió de seguidors fidels que es resisteixen a deixar-lo perdre pel pedregós i falsari camí del progrés i la globalització. Justament pels mesos de setembre i octubre, els ralladors o rallaires es deixen veure amb assiduïtat per la voreta de la mar, atents als moviments dels peixos de platja, s’entén: mabres, corballs, galtiroges, palometes o llobarrets; i tots concentrats ajusten comptes amb els fons arenosos del nostre litoral. Sana demostració que hi ha estampes belles i inalterables capaces d’ensenyar els nostres costums i conservar net i lliure de mentides el nostre meravellós entorn mediterrani.

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Ai com et pille la Guardia Serril, Em veig a Valencia cridant: Victor LLIBERTAT! besets familia...

El Perdiguer

Secretari ha dit...

No res, per al que pesquem, ja me veig ensenyant-los el peix pilila.

XescoArechavala ha dit...

Tu creus que amb el rall podríem caçar bolets? Li tirem la xarxa i l'alçem, així no cal anar a quatre potes pel bosc, embrutar-nos i aquestes coses tant rurals!

Secretari ha dit...

Bo Xesco, fer bolets també és un costum ben arrelat. Potser t'embrutes fent-ne, però tirant el rall et banyes els collonets i l'aigua està fresqueta, saps?

Arnau Boix i Pla ha dit...

Aaaaaa... ara ho entenc, la cara que fa Victor, tot despitralat, es deu a la temperatura mínima que han assolit els seus testicles. POSA'LS AL SOLET XÉ!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...