dimecres, 28 de març del 2012

Esquirol

Arribat un dia de vaga general, potser també és el moment d’explicar l’accepció d’un terme que circula i circula en boca de tots aquells que participen en les manifestacions, mobilitzacions i piquets del dia en qüestió, això és el terme esquirol. Per tots és sabut que un esquirol és un mamífer rosegador, de cua ampla i pelosa i de color pardós, però pocs són els qui es pregunten per què es denomina també esquirol al treballador que segueix treballant quan els altres s’han declarat en vaga. Doncs bé, aquesta és l’explicació per gentilesa del Diccionari Català-Valencia-Balear. Pel que es veu, la història prové d’un fet ocorregut durant la segona meitat del segle XIX a Manlleu (Barcelona). Els teixidors treballaven a casa per compte dels fabricants i arribat un dia, aquests muntaren un edifici perquè els operaris anaren a teixir a hores fixes. Els teixidors manlleuencs es negaren a anar-hi i aleshores els fabricants envidaren els teixidors d’un poble que es diu L’Esquirol (Santa Maria de Corcó), que acceptaren i provocaren la indignació d’uns obrers de Manlleu que els reberen amb una mena de crit insultant: esquirols!, esquirols!; en referència al poble d’on eren nadius. Per tot, és clar que aquest mot és avui un préstec del català a l’espanyol, un mot d’altra banda d’ús corrent quan es convoca una jornada de vaga general com la del dia 29 de març. Així que qui vulga entendre-ho, ja sap el que ha de fer. I qui no, doncs problema seu és. La consciència és lliure.  

http://www.intersindical.org/noticies_actualitat/article/raons_per_a_no_anar_a_una_vaga

4 comentaris:

XescoArechavala ha dit...

Mol bo Sergi! No en tenia ni idea d'on venia el nom d'esquirol. El poble és molt bonic i feien un festival de música folk molt interessant. Per cert, jo demà a Mèxic seré un esquirol! Que hi farem....

AlfredRussel ha dit...

Una explicació ben oportuna. Com he deixat dit per ahi, ja veus quina fama per als pobres animalets sense haver tingut res a veure... Salut!

Secretari ha dit...

Que fort, no havia caigut. Els empresaris us envien fora i així eviten que els treballadors es reboten a casa. Quin tall de miserables.

ivaxavi ha dit...

Molt bo! I jo que em pensava que era pel 'caràcter' fugisser de l'animalet...
Ara, que els habitants de L'Esquirol, no deuen estar molt contents d'aquesta fama...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...