diumenge, 7 d’octubre del 2012

Esmolador

Heus ací un dels oficis ambulants que encara perviu per les nostres contrades a pesar de les múltiples promocions i campanyes publicitàries que es llancen des dels mitjans de comunicació i les botigues en general, un ofici d’antany que pel que es veu deu tenir una clientela fidel reticent a desfer-se dels antics ganivets de cuina. És cert que en alguns llocs ja no s’usa el substantiu català esmolador, sinó més aviat el castellà afilador, però llevat d’aquesta variació idiomàtica que denota una vegada més el procés de substitució que pateix la nostra llengua, la resta continua igual. L’esmolador recorre els carrers amb la seua motet i la seua màquina, anunciant amb un crit característic la seua presència als veïns i als comerciants del barri, principalment hostalers. El seu cant va sovint acompanyat d’una música melòdica que pareix procedir d’una flauta de pan, bufacanyes o flabiol de set forats, de so molt similar a la la flauta travessera. I encara que alguns ja porten enregistrat el missatge, tots diuen essencialment el mateix: L’esmolaor. S’esmolen gavinets, tisores, navalles i tota mena d’utensilis. L’esmolaor... No és que en queden massa d’esmoladors en actiu, sovint homes d’avançada edat, però ateses les circumstàncies de crisi, no se sap mai què pot deparar el futur. Potser l’ofici és traspassat a les futures generacions, potser desapareix per complet, o potser es refugia en botigues que a la llarga seran quelcom així com un museu dedicat a aquest vestigi del passat capaç de resistir els menesters d’un present poc avesat a reutilitzar les coses de casa, en aquest cas els ganivets.
 

3 comentaris:

ivaxavi ha dit...

De menuts, al meu poble, quan venia l'esmolaor i cantava allò de 'iee l'esmolaooor' nosaltres li contestavem: 'que quan caga fa pudooor'.

Cris ha dit...

A mi m'agradava sempre mirar per la finestra i vore'l passar amb la motet.
I què digueu dels que anaven amb la cabra, l'escala i l'orgue? Eixos sí que fa anys que no es veuen!!

paco igual ha dit...

A almassora, li diem panera a un cistell gran on els panaders posen el pa. El que hi ha a la foto són "saquets de pa" o "bossa de pa"

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...