dimecres, 26 de maig del 2010

Toponímia urbana II: Eufemismes

Continuant amb el tema de la toponímia urbana, sí que m’agradaria comentar, ja que ens hi posem, algunes qüestions derivades que em fan pensar massa sobre el significat d’un terme a bastament utilitzat en aquest costumari: meninfotisme. A hores d’ara de fet, ja no sé si es tracta d’una manera d’aillar-se de tot o, ben al contrari, de dissimular les vertaderes intencions ideològiques del personal. Perquè és la vella tàctica: un es declara apolític, altrament dit meninfot, i al dia següent fa campanya contra el cava català o, encara millor, s’hi afegeix a un d’aquests grups multitudinaris que circulen tan alegrement pel Facebook: un millón de voces contra Zapatero; o ximpleries per l’estil. Ridícul, i al mateix temps hipòcrita. Deu ser la modernitat. O la incultura, què en sé jo. En qualsevol cas, molt preocupant, més quan es comprova la suposada innocència que es desprén del tema que torne a tractar avui, això és, la toponímia urbana. No és casual ni meninfot, en aquest sentit, que la plaça de l’ajuntament de València tinga un nom tan genèric, i alhora tan insuls. Però sí, és així. Abans, almenys, ho deien clar, o plaza del Caudillo, o plaça del País Valencià. I punt. Tot al contrari que ara, que abunden les nomenclatures vagues, aquelles que ho diuen tot però que en realitat no diuen res: els eufemismes. Allò que s’exemplifica perfectament en cada una de les avingudes, carrers o places que hi recorrem: plaça Constitució, avinguda de les Corts, carrer de la Democràcia, carrer dels esports, carrer Carretera Nacional, plaça Comunitat, carrer del dret a votar... Tot molt patètic, i tot plegat també molt avorrit. I això que sempre ens quedaran els noms dels camins de camp. O en tot cas els personatges apolítics que esborren part d’algunes plaques emblemàtiques sense caure en el missatge resultant, com ara aquell bajoca del meu poble que a l’avinguda del País Valencià li llevà justament el substantiu país: avinguda del Valencià fou el producte. Si és que cal ser ignorant...

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Si,siiiiiii..... però tú vius a la plaça Concha Piquer.

Secretari ha dit...

Correcte, personatge anònim. com pots comprovar, a tots ens afecta el meninfotisme dels nostres governants, més encara considerant que abans no es deia així. Tot al contrari, tenia un nom ben popular: plaça la rambla

Anònim ha dit...

Conchita Piquer? oooooooo my good!! quin nom mes "caspos" per a un carrer collons. Tota la rao tens gran amic Sergi, als noms populars em sembles molt mes adients.

Besets.

Esteu preparats per anar d'escalada a Montesa o Xulilla?

El Perdiguer

Secretari ha dit...

Ie no vos passeu! que xape la paradeta. A vore ací què passa. A més Conxita Piquer era una gran artista, molt respectada en els cercles fallers.

Arnau Boix i Pla ha dit...

Osti tu! Em jugaria vint duros a que el que ha esborrat "País" del rètol de Sagunt es pensava que deixaria Carrer València, en referència al seu estimat Club de Futbol. La setmana que ve, algú haurà escrit "Amunt" al lloc on estava "País". Vint duros no, mil peles!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...