En part, sí que es podria afirmar que la cassalla és la beguda per
excel·lència del País Valencià. I dic en part perquè la seua alta graduació
n’impossibilita el gaudi a molts ciutadans temorosos de caure davant la confusió
i el mareig que provoca en el cap, sobretot a l’endemà. Coneguts són, per això,
els seus efectes, capaços de generar lucidesa i decadència absoluta en un breu
lapse de temps. I per aquesta raó és que cal beure-la amb moderació, amb
moltíssima moderació. Un aiguardent colpidor i fulminant clarament a l’alçada
dels seus homònims peninsulars i internacionals: l’alcarreño manxec, l’oruxo
gallec, la grappa italiana,
l’aiguardent colombià o el pisco
peruà, per exemple. De cassalla se’n solia fer per tot arreu d’aquestes terres,
almenys en aquells pobles que comptaven amb una destil·leria o, a tot estirar,
amb un llimoner, un ofici extingit des que les begudes gasoses dolces
industrials empestaren els supermercats i les neveres de les cases particulars.
I malgrat que avui ja no hi ha els grans bevedors d’antany, sovint homes rudes
amb els ulls rogencs i la veu rogallosa, el seu consum s’ha mantingut
relativament; fins i tot, ha aconseguit llaurar-se un espai entre la gent jove,
al rotgle d’una paella ocasional entre amics o, simplement, al caliu de les
modes efímeres de l’actualitat. Dada positiva o negativa, segons es mire. Clar
que des del punt de vista costumista mereix un reconeixement ni que siga per
recordar el món rural i melangiós d’on procedeix i les històries populars que ha
generat una beguda carn de novel·la en alguna ocasió, com ara en aquell capítol
de La barraca de Blasco Ibáñez on un dels
protagonistes, Pimentó, manté una aposta amb els germans Terrerola d’Alboraia: “Els
espectadors, contagiats pels del joc, es passaven de mà en mà els pitxers
pagats a l’escot, i allò era una veritable inundació de cassalla que
desbordant-se fora de la taverna baixava com una onada de foc a l’interior de
tots els estómacs”. La cassalla, al marge d’aquests passatges literaris i algun
que altre musical amb un fort caràcter valencià, com per exemple aquella cançó de
comiat d’Ovidi Montllor en què recomana beure vi i cassalla després de la seua
mort, no és una beguda exclusiva d’aquestes terres. Si un no s’erra, pot
comprovar que els seus orígens es traslladen a una població sevillana anomenada,
curiosament, Cazalla de la Sierra, en una clara referència a l’abundant producció d’aiguardent
en aquest indret enclavat a Andalusia, ben a la vora d’Extremadura. Al País
Valencià, tot i que general, el consum de cassalla s’ha centrat
majoritàriament a les comarques de l’Horta, la Ribera, la Safor, la Vall
d’Albaida i la Costera, i, com a testimoni, han deixat tot un mostrari d’etiquetes
amb cert valor artístic i antropològic que es manté viu encara avui, traspassat de generació en generació. En són exemples la Cerveró de Cullera, la
Ríos de Silla, o també l’aiguardent d’Aielo de Malferit, amb una antiguitat
datada del 1880, potser de les més representatives del país perquè fet i fet s'erigeix com un símbol entre tot un conjunt de begudes espirituoses fetes i
consumides arreu del territori valencià. Magnífic de gust, tot siga dit de
passada... La cassalla, d'altra banda, solia barrejar-se antigament amb aigua fresca, per la
qual cosa rebia el nom d’aiguat, nuvolet o palometa, segons si el blanc era més
o menys viu o dissipat, un aspecte en qualsevol cas que depenia de les
proporcions d’aiguardent i d’aigua, precisament. Però el cas és que fóra com
fóra, sempre produïa, i produeix, uns efectes terribles i unes escopinyades
àgils i fluents. Calia anar en compte, ja ho he dit. Perquè tant adés com, sobretot,
actualment, només és apta per als estómacs d'acer, no pas recomanable per als estómacs fluixos adaptats als ritmes còmodes i la
mentalitat urbana, maltractats severament per l’excés de sucre i també per les barreges llépoles amb cafè o llima que han donat com a resultat el burret alcoià
o el canari riberenc. En qualsevol cas, cassalla pura i dura, típica d’un
raconet del país que agraeix la seua presència en les sobretaules caloroses i
de menges abundants. Torbadora, fonamentalment...
Molt ajustat a la realitat. Parlem de begudes decadents, que sobreviuen a contra penes i sovint mistificades amb sabors dolços i moderns.
ResponElimina